Pratite nas na:



Names: # A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Loading



  Lyric info  
 
Sumnjivo lice - str. 05 - Branislav Nusic
Add by:Selektor
Date:07/28/2008 03:16 am
Today:0
All views:1457
 
 
  Can  
 
Print
Edit
Send
 
 
  More  
 
This artist
This album
 



  Lyric    
  - Kako? -... zinuh ja.
- Da, da vam dam rukopis da ga nosite kući. Znate, ne volim da se nađe u mojoj fioci; mator sam da idem u apsu. Nego nosite vi to što pre svojoj kući.
Meni se prevrnu Hilendarska ulica zajedno sa Mitropolitovom baštom, progutah uzbuđenje i razočaranje i već toga dana, pred podne, smestih rukopisa i izvadih čist tabak hartije da drugo što počnem pisati.
Prolazili su opet dani i godine, a Sumnjivo lice ležalo je u pritvoru, bez istrage i bez isleđenja. Bio sam gotovo i zaboravio na taj rukopis. Godine 1900. dolazim ja za upravnika pozorišta i smenjujem Nikolu Petrovića.
Pozorišni pisac i sam, imao sam ambiciju da svoje upravljanje obeležim što obilatijom prinovom izvornoga repertoara, te nisam prezao ni od smelijih pokušaja, verujući da će to dati maha izvornoj drami i da će slabiji pisac izvući konzekvence iz svoga neuspeha, a bolji i jači ohrabriti se podstrekom i poći novom stvaranju. Je li čudo, dakle, što mi je u toj težnji palo na pamet da tamo negde, u jednoj fioci moga stola, leži zaboravljen jedan komad? I nije li prirodna bila moja nada da će nova uprava, koju sam predstavljao ja, izvesno biti predusretljivija od dosadanjih uprava? Ako ikad, dakle, sad bi bilo vreme i sad prilika, kao nikad dosad, da Sumnjivo lice vidi sveta.
Ja opet vadim komad sa dna fioke, stresam. prašinu sa njega, i odnosim ga jednoga dana te stavljam na sto upravnika pozorišta. Rukopis nije dugo čekao na pregled,
seo sam jednoga od prvih dana, zatim, da ga pročitam još jednom.
Sto upravnički veliki, prostran, na stolu akta, na aktima numere, zvonce, pa fotelja i na zidu, iza mene, kraljeva slika u bogatome ramu. Ulazi u kancelariju pozorišni činovnik i donosi akta na potpis akta sa državnim žigom, potpis pod štambiljom utisnutom titulom - i sve to, i sve oko mene, stvara u meni neko zvanično raspoloženje, stvara jednu naročitu, kancelarijsku atmosferu i ispravljam se nekako u fotelji iza koje, a nad mojom glavom, visi u debelom ramu slika Njegovog Veličanstva Kralja.
Čitam komad, čitam, i kad naiđem na reč "dinastija", okrećem se oko sebe i pogledam obazrivo u sliku Njegovog Veličanstva Kralja. Čitam dalje, čitam ga sedeći zavaljen u upravničkoj fotelji i, bome, kad sam dočitao do kraja, učini mi se sasvim drugačiji no što mi se činio kad sam ga čitao kod kuće, kao pisac. I najzad, kad sam ga pročitao još jedanput, desi se ono što se moralo desiti.
Ustajem sa fotelje, dižem sa stola rukopis i vraćam ga sebi kao piscu, a razume se, propraćam to sve ovim mudrim rečima:
- Dragi moj gospodine Nušiću, nosite vi ovaj rukopis kući. Lep je komad, dobar je komad, ja vam čak i čestitam na njemu, ali nosite vi to kući, jer ne bih bio rad da se nađe ovde, u mojoj upravničkoj fioci.
 

   
  Login:  
   
  Password:  
 
  Forgot pass?
   
  Song Artist
  Dolly Bell Crvena jabuka
  Nedostupan korisnik feat. MC Ina Katarina Zivkovic
  Necu kuci Dara Bubamara
  Milimetar tvoje koze feat. Inspiracija bend Milena Ceranic
  Mladje sladje feat. Enela Selma Bajrami
   
  Song Artist
  Udji slobodno Lepa Brena
  Ne bi bile bivse Denis Bjelosevic
  Lepota balkanska feat. DJ Denial X i Sha Mia
  Eh, da mi je Flamingosi
  Zena kad pamet popije feat. Zvonko Demirovic Moby Dick



Prijatelji sajta:
www.FOLKOTEKA.org - Video Recepti - Besplatni mali oglasi - Sjenica.com - Restoran Srem -